Palmový vosk

thumbs/20071223_7646_small.jpeg Při svých prvních experimentech s výrobou svíček jsem přehlížel palmový vosk. Letos před Vánoci jsem se rozhodl to napravit a rozhodně jsem udělal velmi dobře.

Srovnání palmového vosku s parfínem:

  • má vyšší bod tání, cca 80 °C
  • má vyšší rozpínavost, díky tomu se lépe vyklepává z forem
  • při hoření nečadí
  • při tuhnutí vytváří na povrchu velmi dekorativní vzor
  • je křehčí - hrany se snadno poškodí
  • k obarvení potřebuje mnohem větší dávku barviva a výsledná barva se dosti liší od barvy parafínu

thumbs/20071223_7647_small.jpeg Mícháním palmového vosku s parafínem lze ovlivňovat krystalizaci a výsledný vzhled vosku, není to ale úplně bez problémů. Na fotce s modrými svíčkami je ta levá složena ze směsi 1:1 (parafín byly ruské šupinky bez jakýchkoliv aditiv), krystalizace je velice zajímavá, ale pnutí svíčku doslova roztrhalo. Prostřední svíčka obsahuje 30% objemových dílů parafínu (ruské šupinky bez aditiv), na hranách se bohužel objevily vady, nejspíš z důvodu absence aditiv. Svíčka vpravo je z čistého palmového vosku.

thumbs/20071223_7657_small.jpeg Fotka s černými svíčkami dokumentuje pokusy s aditivovaným voskem (20g canditivu standard a 2 lžíce palmového stearinu na 800ml roztaveného vosku). Svíčka vlevo obsahuje 1/4 objemu aditivovaného vosku, prostřední 1/8 a napravo je opět čistý palmový vosk. Relativně malý rozdíl mezi 1/4 a 1/8 způsobil zásadní rozdíl ve vzhledu svíčky, domnívám se, že opakovatelnost vzhledu při měření roztaveného vosku v kádince a ještě při neurčité teplotě nebude optimální. Pro další experimenty by bylo asi vhodnější pracovat s přesnou váhou a voskem v pevném stavu.

thumbs/20071223_7656_small.jpeg thumbs/20071226_7705_small.jpeg thumbs/20080206_8016_small.jpeg thumbs/20080206_8020_small.jpeg