Jehněčí s brambůrky a cibulkou

thumbs/20061202_3768_small.jpeg

Mohlo by se zdát že nevaříme, to ale není pravda, jen o tom nepíšeme! V rámci našich říjnových výletů do Beskyd jsme objevili jehněčí maso. Grilované stejky a výtečný gulášek z jehněčího nás letos do Beskyd přilákaly už podruhé, nemluvě o krásné přírodě.

Později v listopadu jsem se díky práci dostal "skoro" do Beskyd, mlsná mi nedala, a tak jsem si kapku zajel dalších cca 300km, vyzvedl jedno ubezdušené mněhně a pelášil zpátky ku Kladnu. Kromě asi celkem běžných stejků z kýty na grilu a pečeného hřbetu jsme také vyzkoušeli recept na "Jehněčí hřbet s cibulkami a novými brambůrky".

Suroviny

Dávkování neuvádím, jelikož jsme dávkovali přiměřeně. :) Hlavní suroviny byly zhruba 1:1:1.

  • jehněčí - hřbet už jsme snědli pečený, takže jsme použili drobnější svaly z nožiček nakrájené na kousky tak akorát velikosti sousta
  • drobné cibulky - chtěl jsem použít šalotky, ale Delvita zklamala, drobné vybrané cibulky byly ale také fajn
  • nové brambůrky - kde sehnat v prosinci nové brambory, když nejsem Maruška? V Delvitě, která tentokrát nezklamala. Stejně jako Albert prodávají vaničky s drobnými brambůrky pod názvem "Zámecké brambůrky" - neloupou se.
  • slanina
  • kuřecí vývar na podlévání
  • šalvěj
  • rozmarýn
  • bobkový list
  • sůl a pepř

Příprava

Slaninu nakrájejte na kostičky a trochu vyškvařte.

Cibulky očistěte, část nakrájete na kolečka a přidejte do pánve. Přidejte také bobkový list.

Okořeňte maso nahrubou nasekanou šalvějí, rozmarýnem, solí a pepřem.

Po chvilce opékání cibulky přidejte maso, aby se trochu zatáhlo.

Poté sundejte pánev z ohně a podlijte částí vývaru. Jestliže použite měkčí maso, třeba z toho hřbetu, tak můžete rovnou přidat celé cibulky a brambory. Zakryté dejte na cca 30min péct do předehřáté trouby. Pokud použijete tužší maso, jako my třeba to z nožiček, dejte mu náskok 20-30min v troubě. Až brambůrky změknou, tak pánev na cca 10min odkryjte, aby získaly zdravou barvu. Během celého pečení průběžně podlévejte vývarem.

V orignálním receptu přidávají brambory až v polovině doby pečení, zkusili jsme to a cibulky byly až příliš měkké. Příště je tam dáme společně s brambory.

Dobrou chuť!