Jehněčí s brambůrky a cibulkou
Mohlo by se zdát že nevaříme, to ale není pravda, jen o tom nepíšeme! V rámci našich říjnových výletů do Beskyd jsme objevili jehněčí maso. Grilované stejky a výtečný gulášek z jehněčího nás letos do Beskyd přilákaly už podruhé, nemluvě o krásné přírodě. Později v listopadu jsem se díky práci dostal "skoro" do Beskyd, mlsná mi nedala, a tak jsem si kapku zajel dalších cca 300km, vyzvedl jedno ubezdušené mněhně a pelášil zpátky ku Kladnu. Kromě asi celkem běžných stejků z kýty na grilu a pečeného hřbetu jsme také vyzkoušeli recept na "Jehněčí hřbet s cibulkami a novými brambůrky". SurovinyDávkování neuvádím, jelikož jsme dávkovali přiměřeně. :) Hlavní suroviny byly zhruba 1:1:1.
PřípravaSlaninu nakrájejte na kostičky a trochu vyškvařte. Cibulky očistěte, část nakrájete na kolečka a přidejte do pánve. Přidejte také bobkový list. Okořeňte maso nahrubou nasekanou šalvějí, rozmarýnem, solí a pepřem. Po chvilce opékání cibulky přidejte maso, aby se trochu zatáhlo. Poté sundejte pánev z ohně a podlijte částí vývaru. Jestliže použite měkčí maso, třeba z toho hřbetu, tak můžete rovnou přidat celé cibulky a brambory. Zakryté dejte na cca 30min péct do předehřáté trouby. Pokud použijete tužší maso, jako my třeba to z nožiček, dejte mu náskok 20-30min v troubě. Až brambůrky změknou, tak pánev na cca 10min odkryjte, aby získaly zdravou barvu. Během celého pečení průběžně podlévejte vývarem. V orignálním receptu přidávají brambory až v polovině doby pečení, zkusili jsme to a cibulky byly až příliš měkké. Příště je tam dáme společně s brambory. Dobrou chuť! |